Fordringsägare i regi av Thorsten Flinck

Thorsten Flinck som Gustav, Henrik Schyffert som Adolf och Elin Klinga som Tekla. foto TV4

Konstnären Adolf och hans fru Tekla är fritänkare, de ser varandra som jämlikar. Men Adolf befarar att Tekla är otrogen och han vet inte vad han ska ta sig till. Han får besök av sin nyfunne vän Gustav och försöker i samråd med honom finna en lösning på problemet.

Vad han inte vet är att Gustav och Tekla en gång har varit gifta med varandra. Nu har Gustav, likt en fordringsägare, kommit för att ta tillbaka sin före detta fru. Hans plan är att få Adolf att lämna Tekla frivilligt.

Pjäsen utspelar sig på en badort på västkusten och filmen är inspelad på Strand Hotell på Dalarö. Strindberg skrev Fordringsägare ett år efter han skrev Fröken Julie och i detta äktenskapsdrama kastas huvudkaraktärerna mellan kärlek, svartsjuka och skuld.

Elin Klinga har bland annat medverkat i filmen Glasblåsarens barn och i Jonas Gardells pjäs Helvetet är minnet utan makt att förändra. Hon har även spelat Strindberg tidigare, bland annat i Spöksonaten när den sattes upp på Dramaten år 2000.

Regissören för denna dramatisering, Thorsten Flinck, gick ut Teaterhögskolan 1977 och var anställd på Dramaten i många år. Fordringsägare är Flincks tredje tv-teateruppsättning för TV4.

Henrik Schyffert, som spelar Adolf, är mer känd som en del av komikergruppen Killinggänget än som skådespelare. Han vann pris för Årets manliga komiker 2007. Under våren turnerar han vidare med sin enmansshow The 90’s ? ett försvarstal.
När Schyffert fick förfrågan av Flinck att spela rollen som Adolf sa han att han inte var skådespelare. Men Flinck försäkrade honom om att det inte skulle vara några problem.

I ett brev till Karl Otto Bonnier 1888 skriver Strindberg ”om åtta dagar sänder jag er ett nytt naturalistiskt sorgespel, med tre personer, ett bord och två stolar”. Kammarspelet han skickade var Fordringsägare.

Visas på Fredag klockan 15.00 på TV4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *