Kobra om kampsång

Kobra har träffat  moderaternas kampsångförfattare Fanny Bjurström. Förutom att hon skrivit moderaternas kampsång inför EU-valet, har hon ett förflutet som låtskrivare åt bland annat Charlotte Perrelli och Anna Book. Musikern Peter Bryngelsson visar hur kampsångsentusiasmen flyttat från folkrörelser till fotbollsläktare och schlagerfestivaler. Vi har också träffat popartisten Joel Alme från Göteborg som släppt en ny låt i kampsångsanda som kan höras på fotbollsläktaren när IFK Göteborg spelar.

Diskade "We don’t wanna put in" i Kobra Eurovision song contest startade för att skapa enighetskänsla i efterkrigseuropa med hjälp av sång. Men de politiska undertonerna visar sig på andra sätt idag. Det georgiska bidraget till Eurovision song contest ”We don´t wanna put in” diskades eftersom det tolkades som kritiskt gentemot den ryske premiärminister Vladimir Putin.  Nu har bandet, Stephane & 3G, istället åkt på Europaturné och vill i framtiden skriva fler politiska kamp- och protestsånger. Men ESC har de fått nog av. Kobra träffade bandet inför uppträdandet på en klubb i Amsterdam.

Henrik Andersson: Konstnären och musikern Henrik Andersson utgår i sitt senaste verk från en av de allra mest använda kampsångerna – Beethovens nionde symfoni. Verket har enlig honom det som utmärker en riktigt bra kampsång. Den pompösa musiken och texten om förbrödring är en innehållslös pekoral och går därför att använda som en kampsång för precis vilka politiska grupper som helst.

 

Tisdag 12 maj 2009 kl 21.30: Kobra på SVT2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *