Kvällens filmer: Skrönor från de gyllene åren, Killer Eli…

Idag torsdag visas följande filmer på TV: Skrönor från de gyllene åren, Killer Elite, Flickorna i Dagenham

Skrönor från de gyllene åren

Rumänsk-franskt drama från 2009. Fem episoder regisserade av fem regissörer. Livet under Ceausescu var inget att skratta åt. Inte desto mindre, humorn var det som räddade rumänerna undan 1980-talets absurdistiska djungel. Den gav upphov till leenden och skratt mitt i all vardaglig överlevnad. Filmen utforskar fem vandringssägner från den tiden – ironiskt kallad ”gyllene eran”. Varje episod har sin speciella ton, från sanslöst roliga scener till svart humor präglad av melankoli. Medverkande: Ceausescu, Skådespelare: Liliana Mocanu, Tania Popa, Alexandru Potocean, Teo Corban, Diana Cavaliotti.

Filmen visas på SVT2 klockan 22:45 – 01:10

Killer Elite

Killer EliteKiller Elite, baserad på en sann historia, ställer två av världens bästa agenter – Danny, före detta agent i en specialstyrka, och Hunter, hans mentor sedan lång tid tillbaka – mot den sluge ledaren för ett hemligt militärsamhälle. Danny och Hunter täcker in jordklotet från Australien till Paris, London och Mellanöstern och kastas in i en synnerligen farlig katt-och-råttalek – där jägarna blir byte.

Trailer för Killer Elite

Filmen visas på TV6 klockan 21:00 – 23:15

Flickorna i Dagenham

1968 var Fords bilfabrik i Dagenham en av de största enskilda privata arbetsgivarna i Storbritannien. Förutom de tusentals manliga anställda finns det också 187 underbetalda kvinnliga maskinister som främst satte ihop bilsätesöverdragen under dåliga arbetsförhållanden. De otillfredsställda kvinnorna, representerade av fackombudet och Rita O’Grady, jobbar med fackrepresentanten Albert Passingham för ett bättre avtal. Men Rita får reda på att det finns ett större problem i den här dispyten med tanke på att kvinnor betalas en löjlig bråkdel av männens lön för samma arbete tvärs över brädet enbart på basis av sitt kön. O’Grady vägrar tolerera denna ojämlikhet längre och leder en strejk med sina medmaskinister för lika lön för lika arbete. Det som följer skulle komma att pröva tålamodet hos alla inblandade i en slitsam arbetar- och politisk kamp som slutligen skulle främja kvinnors kamp för rättigheter världen runt.

Filmen visas på TV8 klockan 21:00 – 23:15