Kvällens filmer: The Island, Laddat vapen 1, Kismet – hur…

Idag fredag visas följande filmer på TV: The Island, Laddat vapen 1, Kismet – hur den turkiska såpoperan förändrade världen, Parfymen, The international, Almost famous, Watchmen, Cubic, Sjätte sinnet

The Island

Amerikansk action från 2005. Året är 2019. Lincoln Six-Echo och Jordan Two-Delta lever i en ”utopisk” framtidsvärld där varje steg de tar övervakas. Lincoln hoppas att bli den utvalde som får resa till paradisön ”The Island” – jordens sista oförstörda plats. Men snart går den kusliga sanningen upp för honom – hela hans liv är en lögn. Tillsammans med den vackra Jordan bestämmer han sig för att rymma till världen utanför. Vilsna och förvirrade på okänd mark jagas de av en armé av legosoldater. En kamp på liv och död tar sin början och de upptäcker snart att de är värda mer döda än levande.

Filmen visas på Kanal 5 klockan 22:00 – 00:40

Laddat vapen 1

Amerikansk komedi från 1993. Wes Luger försöker lösa mordet på sin fd partner, tillsammans med den påfrestande kollegan Jack Colt. Spåren leder dem till en scoutförening, som är täckmantel för ett knarksyndikat. Sanslös parodi på många välbekanta filmer, främst de om omaka snutpar. Jackson.

Filmen visas på Sjuan klockan 20:00 – 21:30

Kismet – hur den turkiska såpoperan förändrade världen

K special. Dokumentär. Den turkiska såpoperan är på stark frammarsch. Kvinnliga producenter och manusförfattare har lyckats göra den angelägen för en stor publik, också utanför Turkiet. I såporna syns självständiga och modiga kvinnor som formar sitt eget liv och öde. I filmen möter vi människorna bakom succén, skådespelarna och tv-tittarna som berättar varför den turkiska såpoperan gått rakt in i hjärtat. Regi: Nina Maria Paschalidou. Även 29/3 och 2/4.

Filmen visas på SVT2 klockan 20:00 – 21:00

Parfymen

Tysk-franskt kriminaldrama från 2006. Året är 1744 då Jean-Baptiste Grenouille drar sitt första andetag vid ett stinkande fiskstånd på en marknad i Paris fattigkvarter. Från denna stund kommer hela Jean-Baptistes värld att utgöras av olika lukter. Den doft som ger honom den mest utsökta njutningen finner han hos unga oskuldsfulla kvinnor. Den måste utvinnas och förädlas efter konstens alla regler, men utövandet är bundet till ett fruktansvärt villkor.

Filmen visas på SVT2 klockan 22:15 – 00:40

The international

Amerikansk-tysk-brittisk action från 2009. En agent på Interpol och en distriktsåklagare från Manhattan försöker ställa en av världens mäktigaste banker inför rätta. De blottlägger en omfattande och smutsig verksamhet som sträcker sig från Berlin via Milano och New York till Istanbul. De hamnar i en riskabel och global jakt där de sätter sina egna liv på spel då deras måltavla inte drar sig för något – inte ens mord. O’Byrne, Clive Owen, Naomi Watts.

Filmen visas på TV3 klockan 22:00 – 00:25

Almost famous

Amerikanskt drama från 2000. Året är 1973 och alla unga killar drömmer om att bli rockstjärnor eller att skriva om musik. William är bara femton år, men genom tur och envishet får han i uppdrag av tidningen Rolling Stone att göra ett reportage om Stillwater, ett rockband som är på väg att slå igenom.

Filmen visas på TV3 klockan 01:25 – 03:40

Watchmen

Amerikansk thriller från 2009. I en parallell värld vinner amerikanerna Vietnamkriget tack vare en oövervinnerlig superhjälte. 1985 är Richard Nixon fortfarande president och ett förödande världskrig är nära förestående. Alan Moores banbrytande serieroman har förvandlats till en visuellt storslagen film med många bottnar.(c)

Filmen visas på TV4 klockan 23:45 – 03:00

Cubic

Amerikansk science fiction från 2002. Ett tredje världskrig har härjat på jorden och en stor del av världens befolkning har försvunnit. Ur askan stiger framtidslandet Libria under ledning av Fadern. Fadern tror att människans sinnesstämning bidragit till jordens ödeläggande konflikter och bestämmer sig därför för att eliminera känslor. Alla människor måste dagligen ta en dos Prozia II som tar död på alla känslor annars stundar avrättning. John Preston arbetar som polis och har i uppdrag att finna och straffa alla känsloförbrytare. En dag glömmer dock John själv att ta sin medicin och får plötsligt ett helt nytt perspektiv på livet.

Filmen visas på TV6 klockan 23:00 – 01:10

Sjätte sinnet

Amerikansk thriller från 1999. Psykologen Malcolm Crowe tar sig an åttaårige Cole Sear. Samtidigt börjar han tvivla på sitt eget äktenskap. Han misstänker att hans fru har en älskare. När Cole berättar för Malcolm att han besöks av döda personer som ber honom om hjälp, inser Malcolm att han inte kan hjälpa Cole. Men Cole ber honom att fortsätta behandla honom.

Filmen visas på TV8 klockan 21:00 – 23:10