Martin och Cissi tävlar i Eurovision Dance Contest på lördag

Storslaget, glittrigt och spektakulärt blir det när 16 par från hela Europa tävlar i Eurovision Dance Contest på lördag och sänds på TV4. Let’s dance-vinnarna Martin Lidberg och Cissi Ehrling är Sveriges bidrag och programmet sänds live från London. Tv-tittare runt om i hela Europa röstar fram vinnarna.

På lördag, den 1 september klockan 21.00 sänds Eurovision Dance Contest direkt från London. 16 danspar, en blandning av kända ansikten och professionella dansare, från lika många länder tävlar om äran att bli Europas mest kända danspar.

Sveriges representanter är före detta världsmästaren i brottning Martin Lidberg och partnern Cissi Ehrling, som deltog och vann 2007 års upplaga av Let’s dance.

Andra nationer som deltar är Österrike, Danmark, Finland, Tyskland, Grekland, Irland, Litauen, Nederländerna, Polen, Portugal, Ryssland, Spanien, Schweiz, Ukraina och Storbritannien som också är värdland.

De tävlande framför två danser – en standard eller en latinamerikansk samt en valfri dans. De europeiska tv-tittarna röstar därefter fram vinnarna.

David Hellenius kommenterar och guidar de svenska tittarna tillsammans med expertkommentatorn och juryordföranden i Let’s dance, Tony Irving, från sändningen i London.

En av Storbritanniens mest välkända programledare, Graham Norton, leder programmet tillsammans med Claudia Winkleman.

Storbritannien representeras av Brendan Cole och Camilla Dallerup, båda är professionella dansare. Brendan vann första säsongen av brittiska Strictly come dancing.

Polen representeras av Maciek Hakiel och Katarzyna Cichopek. Katarzyna är skådespelerska och har en av huvudrollerna i en av Polens mest populära tv-serier. Hon tävlade också i tv-sända danstävlingen Taniec z Gwiazdami. Maciek var Katarzynas partner i tävlingen och är professionell dansare.

Portugal representeras av Ricardo Silva och Sonia Araujo. Sonia är en framgångsrik programledare men har också en bakgrund som dansare. Dessutom har hon en juristexamen. Ricardo är professionell dansare.

Ukraina representeras av Ilyia Sydorenko och Julia Okropiridze som båda är professionella dansare.

Schweiz representeras av Sven Ninnemann och Denise Biellmann. Denise är en av de mest framgångsrika konståkarna i världen och har titlarna europamästare och världsmästare på sin meritlista. Sven är professionell dansare och danslärare.

Ryssland representeras av Vladislav Borodinov och Maria Sittel. Maria Sittel är nyhetsankare i rysk tv. Hon vann tillsammans med Vladislav Borodinov tv-sända danstävlingen Strictly come dancing. Vladislav är professionell dansare.

Spaniens representanter är Abraham Martinez och Amagoya Benlloch. De är båda professionella dansare. Abraham har lärt kändisar att dansa i tv-sända danstävlingen Mira quién baila.

Österrike representeras av Andy Kantz och Kelly Kantz. Båda är professionella dansare och arbetar också som tränare. Båda har ett flertal säsonger deltagit i tv-sända danstävlingen Dancing stars.

Nederländernas representeras av Redmond Valk och Alexandra Matteman. De är båda professionella dansare och är ett par privat.

Tysklands representeras av Oliver Seefeldt och Wolke Hegenbarth. Wolke är skådespelerska och kom på andra plats i tyska Let’s dance tillsammans med Oliver som är professionell dansare, koreograf och danstränare.

Greklands representanter är Spyros Pavlidis och Ourania Koliou. Ourania var volleybollspelare och tränare innan hon satsade professionellt på dansen. Spyros är professionell dansare.

Irland representeras av Mick Donegan och Nicola Byrne. Båda är professionella dansare och lär irländska kändisar att dansa i tv-programmet Celebrity jigs ’n’ reels.

Danmark representeras av David Kim Ehlers Jorgensen och Mette Skou Elkjaer. Båda är professionella dansare.

Finland representeras av Jussi Väänänen och Katja Koukkula. Båda är professionella dansare.

Litauen representeras av Gintaras Svistunavièius och Gabriel Aliukaitë. Båda är profesionella dansare och har tidigare representerat Litauen i flera internationella tävlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *