Morden i Amish-skolan – TV4

Morden i Amish-skolan. Foto: TV4.

I oktober 2006 drabbades det från omvärlden isolerade Amish-samhället i Lancaster County i Pennsylvania, USA, av ett fasansfullt massmord. Den 32-årige Charles Roberts tog då med sig fem unga skolflickor in i döden, ett dåd som skakade om en hel nation. Dokumentären Morden i Amish-skolan berättar historien bakom det till synes oförklarliga.

Den 2 oktober 2006 äntrade det 32-åriga mjölkbudet Charles Roberts ett klassrum i Lancaster County i Pennsylvania, USA. Med hjälp av flera vapen sköt han fem unga flickor till döds och skadade ett antal andra elever, innan han själv slutligen begick självmord. Det tragiska massmordet sände genast chockvågor genom ett redan traumatiserat amerikanskt samhälle, som under de senaste åren hade fått uppleva en mängd liknande incidenter. Att Amish-samfundet skulle drabbas var både oväntat och oroväckande.

198 000 människor i USA, varav den absoluta majoriteten bor i delstaterna Pennsylvania, Ohio och Indiana, anses höra till Amish-folket. Det är en kristen grupp som främst har kommit att bli känd för sin isolering från det moderna västerländska samhället. I stället lever många av dess medlemmar återhållsamt och i enlighet med gammal jordbrukstradition. Exempelvis används ingen elektricitet eller några maskiner.

Just på grund av den, i alla fall utåt sett, avståndstagande livsstilen från jäkt och modernisering sågs dödskjutningarna av oskyldiga skolbarn som extremt grymma och svårförståeliga. Charles Roberts var inte heller en del av Amish-folket, men växte som barn upp och arbetade sedan i regionen. Dokumentären Morden i Amish-skolan berättar dock en oväntad historia om hur mördaren hamnade på kollisionskurs med de människor som han senare var beredd att kallblodigt avrätta.

Sänds på TV4 måndag 22.40

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *