TV4 producerar unik dokumentärserie om familjen Bonnier

För första gången i svensk tv-historia görs en heltäckande dokumentärserie om familjen Bonnier. Filmaren Gregor Nowinski skall skildra familjen och deras affärsverksamhet. Dokumentärserien blir ett unikt tidsdokument och genom nya fakta om Bonnierfamiljen ges en ny och annorlunda bild av ett svenskt medieimperium. Dessutom får publiken ta del av familjens egna bilder och filmer som tidigare aldrig visats. – Vi är otroligt stolta och glada över att en av Sveriges främsta dokumentärfilmare har valt att jobba med TV4 i detta väldigt spännande projekt, säger Fredrik Lundberg, faktachef på TV4.

Familjen Bonniers historia har genom decennierna varit en viktig del av det moderna Sveriges kultur- och litteraturhistoria, men också en spegelbild av den. Framväxten av Albert Bonniers Förlag sammanföll med guldåren i svensk litteratur, med världsnamn som August Strindberg, Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam. Under de 100 år som gått har familjen Bonniers affärsverksamhet påverka och dominera svenskt kulturliv och dess medielandskap. Familjen har också genom åren skaffat sig en unik och mycket omdebatterad maktposition inom kultur och media.

Bonnier äger i dag stora delar av den svenska dags- och veckopressen och det senaste tillskottet är TV4 AB. Bonnierfamiljen har under åren personifierats av ett antal framträdande, nyskapande och ibland omstridda personer. Dokumentärerna skall ge tittaren en unik möjlighet till inblick i dessa människors liv, deras avtryck inom kulturområdet samt visa på familjen Bonniers betydelse och makt inom svenskt kulturliv.

– Bonnier är inte bara en mediakoncern. Familjens historia inrymmer många spännande livsöden och personligheter som har haft ett stort inflytande på svenskt kulturliv, svensk litteratur och press i synnerhet. Jag vill gärna utgå från mina erfarenheter med Wallenbergserien och åstadkomma en skildring som kommer de berörda personerna nära så att frågor om entreprenörskap, familjekänsla, makt och inflytande blir begripliga och berör tittaren, säger Gregor Nowinski.

Gregor Nowinski är en av Sveriges främsta dokumentärfilmare. Han gjorde nyligen en dokumentärserie för SVT om familjen Wallenberg. Serien nominerades till Kristallen 2007 för bästa dokumentär.

Dokumentärserien om Bonnierfamiljen är planerad att visas i TV4 under 2008 och sänds i tre delar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *