Uppdrag granskning – sommarspecial

I januari sändes ett reportage som skakade om bankvärlden och förändrade vår syn på fonder. I den redovisning som fondbolagen sände ut gavs information som gjorde att många fondsparare kände sig lurade. De trodde att deras fonder gått mycket bättre än vad de i själva verket gjort. Men det satte det här programmet stopp för. Vi visar också reportaget om miljöboven på vår tallrik. Vi sparar inte på krutet när det handlar om att beskatta bilar och bensin, men vårt köttätande är ett lika stort miljöhot. En svensk ko släpper ut mer metan än en normal svensk bil. Programledare: Karin Mattisson.

Miljöboven på vår tallrik
Vad vi lägger på vår tallrik, spelar stor roll för klimatet. Att välja nötkött istället för morot ger 50 gånger mer utsläpp. Att köpa en rostbiff, ger mer växthusutsläpp än att åka i en stor stadsjeep till stormarknaden. Uppdrag granskning gör en djupdykning i politiska tal, dokument och beslut,
och finner klimatdebattens heliga ko – köttet.

Enligt en stor internationell FN-rapport står boskapssektorn för 18 procent av mänskliga växthusgasutsläpp globalt. Det är mer än bilar, flyg och båtar tillsammans. Men i debatten talar man inte om djuren, köttet och maten. Uppdrag granskning har gått igenom politiska dokument och förslag. Gång på gång skrivs en massa om bilar och transporter, men sällan något om kött eller boskapssektorn. Vi gjorde också en egen enkät med alla riksdagspartier. Bilen, bränslen och flyget vill man straffskatta, men inte djuren eller köttet.

Gödselhanteringen i svenskt jordbruk ger mer klimatpåverkan än hela inrikesflyget som debatterats så hårt. Köttätanden ökar, och självaste klimatberedningen slår fast att den viktigaste åtgärdern för att minska jordbrukets klimatpåverkan är minskat köttkonsumtion. Men ändå finns inga förslag på åtgärder för att styra om vad vi lägger på tallriken.

”Ingen skatt på barnens köttbullar”, säger jordbruksministern i reportaget. Och oppositionsledaren Mona Sahlin medger att hon talat mer om bil, bussar och flyg än om mat, men att hon har en hemläxa att göra. Och i EU låter det likadant. Man angriper bilar och bränsle, med skatter och förbud, men jordbruket vars djur står för så mycket klimatpåverkan får istället hundratals miljarder i subventioner, bidrag som enligt FN:s expert leder till ökad klimatpåverkan. Men EU:s miljökommissionär vill varken ta bort bidragen, eller uppmana folk att äta mindre kött.

SVT1 Onsdag 18 jun 2008 kl 20.00:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *