De gömda barnen

När den nazivänliga Vichyregeringen i början av 1940-talet lyckades överta kontrollen av delar av Frankrike, tvingades alla judiska medborgare att registrera sig. Nazistpropagandan som spreds beskyllde judarna för matbristen, de ekonomiska svårigheterna och för girighet. Judarna liknades även vid råttor.

Människor riskerade sina liv för att rädda de utsatta judarna. De förde en tillvaro i ständig fruktan över att bli upptäckta och avslöjade.

Fyra överlevare från judeförföljelsen i Frankrike berättar om hur de som barn räddades undan en säker död i koncentrationsläger. I dokumentären ’De gömda barnen’ får vi höra hur barnen – beroende av andra människors välvilja, skickades runt mellan olika familjer och platser för att undkomma nazistregimen.

En dag i juni 1942 berättar den då 12-årige Benno Ginsburgs lärarinna att alla judiska barn i skolan måste bära en gul stjärna på armen, annars blir de inte insläppta. Så småningom stängs skolan. Paris är för osäkert: Benno och hans bror Freddie skickas till den franska landsbygden. Senare samma år separeras bröderna. Freddie deporteras till Auschwitz. Han återvänder aldrig. Benno berättar hur han gråter och längtar efter sin bror. Skräcken är hans ständiga följeslagare. Familjen han bor hos är också rädda. De låser in Benno för att undgå upptäckt, och han släpps bara ut vid måltiderna.

I ’De gömda barnen’ rörs starka känslor upp, när fyra överlevande återvänder till sina gömställen och påminns om prövningarna som kostade dem både föräldrar och barndom.

Exklusiv europeisk premiär på Viasat History den 12/10 klockan 20.00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *