Grönland – vit lögn eller grön verklighet?

Bo Landin: Expedition istid. Del 1. Bo Landin på Grönland. Foto: Scandinature/TV4.

Bo Landin reser i klimatförändringarnas spår och avslöjar sanningen bakom vikingarnas beslut att kalla platsen Grönland. Det var kanske ingen grön lögn för 1100 år sedan, och namnet varslar om vad som redan nu är på väg att hända med detta arktiska land. Bo Landin tar pulsen på galopperande glaciärer och attackerande myggor, och konstaterar att den klassiska arktiska jägarkulturen går mot sin undergång.

I mer än tjugo år har Bo Landin gjort resor till Arktis. När han nu återvänder till platser han besökt tidigare, är han chockerad då takten i förändringarna har ökat lavinartat. På bara några år har effekterna av klimartförändringarna accelererat, och än fortare kommer det att gå, menar Bo Landin.

Men vad som är farligt och ett hot för somliga, kan vara ett löfte och en förhoppning för andra. Under sin resa på Grönland har han träffat många som ser stora möjligheter för Grönland i en varmare värld.

Det är få saker som fascinerar Bo Landin så mycket som att stå nära en gigantisk glaciär. I programmet får besöker Bo Landin glaciärerna kring Narsarsuaq där han noterar hur det varmare klimatet får omedelbara effekter på isen, på landskapet och på havet dit isen och smältvattnet till slut når.

Bo Landin: Expedition istid Torsdag den 13 mars på TV4 20.00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *